Besøg os på facebook Besøg os på linked in
Skal jeg have et testamente?

”Skal jeg ha' et testamente?”

Artikel skrevet af advokat Helle Larsen i november 2016 til boligsiden.dk.

Sådan lød spørgsmålet til mig, da jeg rådgav en ung mand, som var i færd med at købe et rækkehus, som han ville leje ud til sin far.

Køberrådgivningen i en situation som denne rækker ofte langt ud over selve handlen. I den konkrete sag, var faderen alvorligt syg og havde en usikker økonomi. Det var derfor min klient gerne ville hjælpe ham med noget ordentlig at bo i.

Min klient var single. Han havde ingen børn, var ikke gift og boede alene. Hans egen mor var afgået ved døden, og han havde en helbror og en halvsøster, som min klient altid havde haft et godt forhold til.

 

Hvad tilfalder hvem?

Da vi kom til at tale om, hvad der ville ske, hvis han døde nu, blev han faktisk lidt overrasket. Han havde ikke forestillet sig, at halvdelen af det han efterlod sig, ville tilfalde hans far, mens den anden halvdel skulle tilfalde hans helbror og hans halvsøster.

Vi drøftede mulighederne. Vi ville gerne sikre hans far boligen og forsøge at gøre det boafgiftsmæssigt lempeligt eller hensigtsmæssigt. Løsningen blev et testamente, hvor hans halvsøster og helbror skulle dele arven med en velgørende organisation, der til gengæld skulle acceptere, at hele boafgiften vedrørende arven til hans søskende skulle betales af den andel, som organisationen skulle have.

 

Boafgift og velgørende formål

Arven til søsteren og broderen skulle respektere lejekontrakten med faderen, som skulle have lov til at bo i rækkehuset, så længe han kunne. Ved at fordele en del af arven til en velgørende organisation, kunne udgiften til boafgift gøres mindre og samtidig kunne han støtte et godt formål.

Når en køber vælger at få rådgivning i forbindelse med et køb af fast ejendom, sker det jævnligt, at rådgivningen leder til afklaring af en række andre forhold også.

Vi er din lokale advokat:

Med kontorer i Hadsund og Hobro dækker vi et stort område af Nordjylland og Midtjylland, herunder Aalborg, Randers, Viborg, Mariager, Terndrup, Aars, Støvring, Aalestrup og Rebild.