Besøg os på facebook Besøg os på linked in
At købe drømmehuset sammen

At købe drømmehuset sammen

Artikel skrevet af advokat Helle Larsen i april 2015 til boligsiden.dk - Indblik.

Mange par vælger at flytte sammen i et hus, de køber sammen. Det er ikke alle, der vil bruge tid og penge på at få lave testamente og samejeaftaler, for ”vi skal nok finde ud af det, og vi er jo unge endnu”.

At købe et hus sammen er for mange mennesker ikke bare en stor beslutning men også indgåelse af en aftale, hvis konsekvenser rækker langt ind i fremtiden. 30 år er lang tid i et menneskes liv, og det er samtidig løbetiden på mange realkreditlån.

Det er svært at spå – især om fremtiden. Det sker, at livet ikke former sig, som man drømte om, den dag man stod med kæresten i hånden og så på drømmehuset. Der kan komme bump på vejen, fyringer, kærligheden kan miste sin glød, eller døden komme forbi.

Det er vigtigt, selv om solen skinner, og forelskelsen får en til at se alt i et helt særligt lys, at man også får talt om de ting, som man ved, kan ske – også selvom man håber, de ikke sker.

Vælger man at bo sammen uden at være gift, skal man gøre sig klart, at man i hvert fald er nødt til at få lavet nogle papirer, for det tilfælde at man går fra hinanden, eller at den ene afgår ved døden. At vise omsorg for hinanden, at tage sig af hinanden og sikre hinanden er en del af et godt parforhold. Så når du køber et hus, så overvej scenarierne nedenfor.

Forholdet holder ikke

Hvem skal have ret til at overtage hele huset, hvordan løser man det, hvis man ikke kan blive enige om prisen på den andel af huset, der skal afstås? Hvad gør man, hvis den anden ikke vil skrive under på en formidlingsaftale med en ejendomsmægler, fordi huset skal sælges? Det kan godt betale sig at drøfte disse ting, inden man køber hus sammen. Det kan altid betale sig at forsøge at få lavet gode aftaler, mens man taler sammen og gerne vil hinanden det bedste. Hvis man først er blevet uvenner, er det efter min erfaring ofte sværere at finde løsninger, som, begge parter synes, er gode. For ugifte samboende er det svært at få hjælp i skifteretten til at dele, og det er reelt umuligt, hvis det eneste, man ejer sammen, er et hus.

Læs mere her om, hvordan vi kan hjælpe jer med at lave en samejeaftale

Den ene dør

Er man ikke gift, så arver man ikke hinanden automatisk, uanset hvor længe man har boet sammen. Dør din kæreste, og har han børn, så arver hans børn det hele. Er det jeres fælles børn, giver det ”kun” udfordringer i det omfang, at børn under 18 ikke må eje fast ejendom, men som udgangspunkt skal have arven udbetalt i kontanter. Kan du ikke købe hans andel af boet eller sidde i huset alene, så er det kun et problem, at huset skal sælges. Har han børnene med en anden end dig, så ejer hans dødsbo, der, hvis børnene er under 18 år, er repræsenteret af deres mor, den anden halvdel af jeres fælles hus. Har han ingen børn, så er det dine svigerforældre, hvis de begge lever, der arver ham. Er en af dem eller begge døde, indtræder deres respektive børn i deres sted.

Det kunne være, at I skulle overveje, om I skulle få lavet et testamente, hvor I tager stilling til, hvad der skal ske med jeres fælles hus ved dødsfald. Det kunne også være, at I skulle overveje, om I eventuelt skulle tegne krydsende livsforsikringer, så den længstlevende havde mulighed for at blive i huset bare med en indkomst, eller måske bare så længe, at det var muligt at få huset solgt på en god måde.

Husk derfor, at ugifte samboende aldrig kan bo sammen ”papirløst”.

Læs mere her om, hvordan vi kan hjælpe jer med at oprette testamente

Vi er din lokale advokat:

Med kontorer i Hadsund og Hobro dækker vi et stort område af Nordjylland og Midtjylland, herunder Aalborg, Randers, Viborg, Mariager, Terndrup, Aars, Støvring, Aalestrup og Rebild.