Besøg os på facebook Besøg os på linked in
Det kan betale sig at gå til advokat - i tide ...

Det kan betale sig at gå til advokat – i tide …

Fra advokatens skrivebord - af advokat Helle Larsen januar 2017.

For noget tid siden blev jeg kontaktet af en arving. Arvingen havde i først omgang valgt selv at behandle boet efter en arvetante. I henhold til tantens testamente var det kun arvingen, der skulle arve, så det kunne han jo snildt klare selv, tænkte han. Og så sparede han jo omkostningerne til en advokat.

Tanten havde en ejendom på landet med lidt jord til. Hun havde haft ejendommen i mange år. I henhold til en tinglyst bopælsret, skulle tantens kæreste have lov til at bo i huset, så længe han levede, ude at betale noget for det.

Arvingen var glad over tantens testamente; han var ferm på tasterne og gjorde hurtigt boet op.

Han havde hørt, at man ”bare” kunne tage ejendommen med i boopgørelsen til den offentlige ejendomsvurdering – det var en ”skattefidus”, sagde nogen.

Så i boopgørelsen skrev han ejendommen ind med den offentlige ejendomsvurdering på 3 mio. kr. Tanten havde lidt penge i banken og et par aktier, men slet ingen gæld, så boet var på i alt ca. 3,2 mio. kr., da arvingen afleverede boopgørelsen.

”Tak!”, sagde Skat og skifteret. ”Det er et skattepligtigt dødsbo”, sagde Skat, ”så boet skal betale boskat”. Det blev knapt 800.000 kr. Tanten havde købt ejendommen billigt, og selv om hun havde haft den længe, var der en stor gevinst på ejendommen, selvom denne blev medtaget i boopgørelsen til den ”billigste” værdi med udgangspunkt i den offentlige ejendomsvurdering. Da skatten var betalt, sagde skifteretten: ”og så må du betale boafgift med ca. 840.000 kr.” Arvingen fik ejendommen og lov til at betale godt 1,6 mio. kr. til det offentlige. Man kan faktisk sige, at han delte boet lige med Statskassen.

Det var ikke sjovt …

Så gav arvingen sig til at tænke – måske kunne man få ejendommen vurderet hos en ejendomsmægler. Det kunne man godt; mægleren vurderede, at ejendommen ”kun” var 2,1 mio. kr. værd.

Arvingen skyndte sig tilbage til skifteretten og Skat og sagde: ”Jeg vil gerne have værdien af ejendommen sat ned, så jeg kan spare i boskat og boafgift”.

”Nej”, sagde Skat, ”når man har afleveret boopgørelsen, så fanger bordet”.

”Øv”, sagde arvingen og ærgrede sig.

Så gik han til en advokat. Advokaten tænkte sig om - kunne der være en mulighed for at redde lidt mere af arven til arvingen? Det var der …

Det lykkedes advokaten at få både Skats og skifterettens accept af, at arvingen kunne få lov til at trække værdien af tantens kærestes fri boligret fra, fordi boligretten var tinglyst før tantens død.

Det betød, at arvingen ”slap” med at betale ca. 660.000 kr. i boafgift, men han skulle stadig betale de ca. 800.000 kr. i boskat. Således sparede arvingen et par hundrede tusinde, selv om advokaten skulle have honorar for sit arbejde.

Men havde arvingen nu ikke været så sparsommelig i første omgang, og var han gået til en advokat, der kender til dødsbobehandling og dødsboskat, før han afleverede boopgørelsen, kunne han måske være sluppet endnu billigere.

Hvis ejendommen – med bopælsretten til tantens kæreste – kun var 2,1 mio. kr. værd, og denne værdiansættelse var blevet brugt i boet, havde boet været skattefritaget. Der skulle så ikke betales boskat overhovedet, og boafgiften havde i så fald ”kun” været ca. 760.000 kr. Han havde stadig fået ejendommen, men var sluppet med at betale et meget mindre beløb til Statskassen.

Det er ikke sikkert, at det totalt set ville havde været det billigste for arvingen, hvis han f.eks. regnede med at kunne sælge ejendommen med gevinst, når tantens kæreste var flyttet, men eksemplet viser, at nok sparede han et honorar til advokat i første omgang, men de penge og mere til satte han til i betaling af skat og boafgifter. Man kan sige, at han ”sparede på skillingen og lod daleren rulle”.

Man kan altid søge råd hos en advokat. Hvis man derefter selv mener, at man kan klare resten, eller kun har brug for hjælp til en del af behandlingen af et dødsbo, så kan man aftale det med advokaten. Man kan også altid få oplysning om, hvad advokatbistand koster. Så inden du ”sparer på skillingen”, kunne det være, at du skulle søge råd hos en advokat …

Vi er din lokale advokat:

Med kontorer i Hadsund og Hobro dækker vi et stort område af Nordjylland og Midtjylland, herunder Aalborg, Randers, Viborg, Mariager, Terndrup, Aars, Støvring, Aalestrup og Rebild.