Besøg os på facebook Besøg os på linked in
Når tingene ikke går som planlagt, og dødsboet ikke er solvent

Når tingene ikke går som planlagt, og dødsboet ikke er solvent

Artikel skrevet af advokat Helle Larsen i uge 49, 2014 til boligsiden.dk - Indblik.

For noget tid siden døde, lad os bare kalde ham, Mogens. Mogens var gift med, lad os kalde hende, Hanne.

Mogens var for nogle år siden gået konkurs med en virksomhed. Efter konkursen havde Mogens og Hanne købt hus. Huset blev købt kun i Hannes navn. På den måde kunne de jo beskytte deres hjem mod, at Mogens’ kreditorer forsøgte at få dækning for deres tilgodehavende hos Mogens ved at foretage udlæg i huset.

Hanne og Mogens havde regnet på det. Huset var billigt og de kunne godt sidde i det, når bare de begge havde indtægt. Tiden gik.

Huset er et dejligt hus på landet. De kunne begge godt lide at bo i huset. Så døde Mogens.

Hanne måtte hurtigt konstatere, at hun ikke havde økonomisk mulighed for at blive i huset. Huset blev sag til salg. Der kom ingen købere. Hanne kunne ikke med en indtægt betale terminer, drift af huset og hun kunne slet ikke hverken økonomisk eller fysisk klare vedligeholdelse af hus og have. Heller ikke selv om deres voksne børn hjalp med det praktiske.

Midt i sorgen over at have mistet sin ægtefælle må Hanne nu forholde sig til, hvad der skulle ske med huset. Det blev omgående sat til salg, men selv om det ligger rigtigt dejlig og er et godt hus, så var der ikke købere til huset.

Hanne snakkede med banken og kreditforeningen, men der var ikke meget, der kunne gøres.

Da fyret stod af her i oktober, og reparatøren anslog udgifterne til bare en nødtørftig reparation, til meget mere end Hanne kunne overskue at betale, måtte hun gå den tunge gang til banken og kreditforeningen og sige – jeg har ikke råd til at reparere fyret. Huset kan kun varmes op, hvis det bliver repareret. Hvis I vil sikre værdien af det hus, I har pant I, må I tage over. Hun afleverede nøglerne og flyttede i en lille lejlighed. Kreditforeningen og banken har nu vintersikret huset, der er på vej til at blive solgt på en tvangsauktion.

Jeg mødte Hanne, lige da hun havde fået overslaget på reparationen af fyret og et inkassovarsel fra kreditforeningen. Hun kom for at spørge, hvad hun kunne gøre. Desværre kom hun først, da restancen til kreditforeningen var under inddrivelse og med et problem i forhold til, at hun ikke på nogen måde kunne betale reparationen af fyret. På det tidspunkt kan man kun gøre én ting, hvis ikke der skulle stå en køber til huset på spring, og man gerne vil være reel overfor for sine långivere; nemlig aflevere nøglen til banken eller kreditforeningen og bede dem sørge for huset. Nogle gange kan man aftale, at man kan blive i huset ind til en tvangsauktion; men man er nødt til at få en aftale, så man selv kan komme videre. Det er altid en bedre forhandlingsposition, hvis man bagefter skal have ryddet op, at man har sikret, at banken og kreditforeningen har fuldt kendskab til situationen.

Det er bare en trist afslutning på et ejerskab af et hus, hvor man har haft et godt familieliv.

Jeg ville ønske, at Mogens og Hanne havde været godt rådgivet økonomisk, da de købte huset. Det var jo ikke nok, at de kunne sikre familiens hjem mod Mogens’ kreditorer. Det var heller ikke nok, at de tænkte på, om der skule laves testamente og ægtepagt. De skulle jo have haft hjælp til at overveje, hvordan de kunne sikre sig, hvis en af dem døde, mens Hanne ejede huset.

Her vil jeg blot nævne de muligheder, der havde været for at sikre Hanne i den givne situation – hvordan Mogens ville have været stillet, hvis Hanne var faldet væk først, vil jeg vente med at skrive om, for at dette indlæg ikke bliver for langt.

Hanne kunne have tegnet en livsforsikring på Mogens liv. Denne forsikring ville være kommet til udbetaling uden om Mogens’ dødsbo, og Hanne havde kunnet bruge pengene enten til at indfri noget af gælden, så hun måske kunne have blevet siddende i huset, i hvert fald til der var en køber eller en forsikring, der gjorde det muligt for hende at betale regningerne, indtil der dukkede en køber op. Mogens kunne også have tegnet en livsforsikring på sit eget liv. Da Hanne og Mogens var gift, ville Hanne som begunstiget kunne have modtaget forsikringssummen uden om boet (uden at skulle dele med Mogens’ kreditorer) og uden at skulle betale boafgift til statskassen.

Det er ikke alle, der behøver tegne en livsforsikring selv. Mange mennesker har gennem deres pensionskasse en livsforsikring eller fagforening en gruppelivsordning. Det kan man undersøge, om man har, enten ved at gå ind på www.pensionsinfo.dk eller ved at kontakte pensionskassen og fagforeningen. Nogen har en gruppelivsforsikring via deres bank. Typisk har banken sikkerhed i forsikringen, som så i første række bruges til at dække bankens tilgodehavende hos afdøde.

Har man en pensionsordning, vil der ofte komme et beløb til udbetaling til ægtefælle. På www.pensionsinfo.dk kan du se, om du har pensionsmidler, der kommer til udbetaling til din ægtefælle, hvis du dør først. Disse beløb kommer også til udbetaling uden om boet.

Det ærgrer mig, at ingen af Hanne og Mogens’ rådgivere har drøftet situationen med dem, da de købte huset, hvordan en af dem skulle kunne klare overgangen fra to til en indkomst. Hannes historie viser, at det er vigtigt, at man som køber af fast ejendom sikrer sig rådgivning, også om det som ingen håber på, men som alligevel sker.

Artiklen kan også læses på http://bolignyheder.boligsiden.dk/2014/12/naar-tingene-ikke-gaar-som-planlagt/ .

Læs her, hvordan vi kan hjælpe jer med at tegne testamente ved huskøb

Vi er din lokale advokat:

Med kontorer i Hadsund og Hobro dækker vi et stort område af Nordjylland og Midtjylland, herunder Aalborg, Randers, Viborg, Mariager, Terndrup, Aars, Støvring, Aalestrup og Rebild.